NUMEROȘI ANTREPRENORI NU VOR FACE INVESTIȚII ÎN ACEST AN, ÎN CONTEXTUL PROVOCĂRILOR FISCALE

0
49

O mare parte dintre firmele din România nu vor face investiții în acest an, pe fondul provocărilor fiscale, dar și pe incertitudinea tot mai mare privind evoluția economiei.

Totodată, doi din trei antreprenori spun că nu vor deschide noi linii de business și investiții anul acesta, arată un barometru de opinie în rândul investitorilor.

56% dintre respondenţi vor miza, în 2025, pe restructurarea şi optimizarea operaţiunilor financiare, în tentativa de a se adapta la situaţia economică fragilă, generată de efectele scăderii vânzărilor, amplificării blocajului financiar şi inflaţiei semnificative.

2025, un an dificil din punct de vedere economic

Potrivit rezultatelor celei de-a XI-a ediţii a Barometrului de opinie privind starea economiei, dezvoltat de Frames la comanda Sierra Quadrant, cei mai mulţi dintre oamenii de afaceri chestionaţi (82%) consideră că 2025 va fi un an dificil din punct de vedere economic, în timp ce doar 11% consideră că anul va fi unul bun pentru business.

Totodată, 67% dintre aceștia au așteptări destul de pesimiste referitoare la evoluția economică și doar 14% sunt optimiști în privința unei traiectorii pozitive a economiei.

Principalele riscuri economice invocate de antreprenori sunt, în ordinea menţiunilor:

  • scăderea vânzărilor (68%),
  • efectele inflaţiei (53%),
  • impactul creşterii taxelor (49%),
  • problemele de finanţare/inclusiv scăderea creditului furnizor (42%),
  • accentuarea blocajului financiar (31%),
  • creşterea costurilor operaţionale (28%), de la carburanţi, energie, gaze etc.

În topul provocărilor s-au mai situat criza forţei de muncă, menţionată de 19% dintre antreprenori şi evoluţia cursului valutar, menţionată de 15% dintre intervievaţi.

„2025 va fi anul în care multe dintre companii vor miza pe prudenţă, pe securizarea investiţiilor şi consolidarea business-ului. Investiţiile se vor concentra, în principal, în zonele care pot aduce rezultate rapide, focusul fiind pe menţinerea unui cashflow dinamic. În marea lor majoritate, marile proiecte investiţionale vor fi trecute pe hold, în aşteptarea unor răspunsuri concrete mai ales în privinţa politicii fiscale ale noului guvern. Introducerea taxei pe stâlp, controversele legate de posibila creştere a impozitului pe profit, a schimbării modului în care vor fi taxate proprietăţile industriale, în general temerile legate de apariţia unor noi taxe pe business au generat un comportament prudent din partea investitorilor”, arată concluziile cercetării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.