Numărul asistaților social în creștere în județ

0
17

Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut în ultima perioadă. La finele lunii octombrie, numărul botoşănenilor care au primit această formă de ajutor de la stat era de 3.453, valoarea totală a ajutorului fiind de 924.428 de lei. Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, la sfârşitul lunii noiembrie, numărul asistaţilor social a crescut la 3.487, valoarea ajutorului fiind de 944.437 de lei.

În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2018, valoarea ajutoarelor sociale acordate în judeţul Botoşani a fost de 11,072 de milioane de lei.

Potrivit reglementărilor legale, refuzul unui loc de muncă oferit, sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.

În octombrie au pierdut ajutorul de la stat 1.005 botoşăneni, numărul celor scoşi de la plată în noiembrie fiind de 985.

Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare. Valoarea ajutorului pleacă de la 142 de lei pe lună şi poate depăşi o mie de lei, în cazul familiilor cu mulţi copii.

Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.