Comuna Vorona este locul unde tradiția și obiceiurile de iarnă se păstrează foarte bine și unde în fiecare an, pe 31 decembrie, vin mii de oameni să asiste la spectacolul organizat de omul de afaceri Cornel Șfaițer, împreună cu primăria.

Pentru ziua de 31 decembrie, voronenii se pregătesc cu mult timp înainte. Își confecționează costumele și măștile, pregătesc rolurile și încearcă să vină cu ceva nou în fiecare an. Cel care îi mobilează pe voroneni este meșterul popular Gheorghe Țugui, cel care a devenit celebru datorită măștilor pe care le confecționează. Pentru mulți dintre ei, 31 decembrie este o zi specială și indiferent unde locuiesc, în această zi ei vin în localitatea natală. Vin de la mii de kilometri pentru a participa la aceste obiceiuri de iarnă și spun că efortul merită deoarece nu vor să se piardă tradiția.

La fel ca în fiecare an, cetele de urători se adună în centrul comunei iar de acolo merg la fabrica omului de afaceri Cornel Șfaițer, principalul sponsor al evenimentului. Îmbrăcați în daci, în căiuți, urși și alte personaje, voronenii au făcut un scurt spectacol și l-au urat pe Cornel Șfaițer. Apoi au pleca către centrul comunei unde era programată parada. Peste 2000 de oameni așteptau să vadă ce au pregătit Țugui&Co pentru acest an. Centrul comunei era plin iar polițiștii și jandarmii au avut o misiune foarte dificilă de a ține deschis drumul județean.

După paradă, a urmat un spectacol în care toate ansamblurile au urcat rând pe rând pe scenă.

„Chiar sunt emoționat. Mă bucur că din anii ’70 și până acum am fost sănătos și am participat la acest eveniment. Îmi doresc să prind 50 de ani da tradiții. După revoluție, an de an, împreună cu domnul primar, care mi-a fost profesor, ne-am ocupat de tradiții. Nu vrem să ne oprim aici. Astăzi cred că sunt vreo 3000 de oameni veniți la Vorona. Văd foști colegi veniți acasă. Este o zi specială pentru mine. Mă bucur când văd copii de 6-7 ani alături de noi. Înseamnă că Vorona va trăi și pe viitor”, a spus Cornel Șfaițer.

Articolul precedentGaleria FC Botoșani l-a urat pe Cornel Șfaițer: „Poate că vă răzgândiți și la FC reveniți” FOTO&VIDEO
Articolul următorObiceiuri și tradiții de Anul Nou