Jumătate din terenul unei comune din Botoșani este controlat de străini: „Cel mai mare fermier este italian”

0
16

Străinii au cumpărat suprafețe mari de teren în județul Botoșani și în continuare încearcă să-și extindă afacerile în agricultură. În comuna Copălău, din 2200 de hectare de teren, 1100 sunt controlate de străini, cel mai mare fermier fiind un italian.

Străinii au început să investească în urmă cu mai mulți ani când terenul era foarte ieftin. Ulterior au intrat într-o concurență cu fermierii botoșăneni dar au oferit prețuri mai bune și astfel au ajuns să dețină suprafețe mari.

„Din 2200 de hectare, aproximativ 600 de hectare sunt grădini, vreo 700 sunt cumpărate de străini, încă vreo 400 de hectare sunt lucrate în arendă tot de străini. Străinii aveau o experiență a ceea ce înseamnă economia de piață, știau că vor veni ajutoarele de la APIA. Ei vin cu fonduri de afară, cu utilaje. Cel mai mare fermier din Copălău este italian. S-a cumpărat masiv. Terenul agricol cel mai de calitate este vândut în mare parte. O să ne fie greu. Oamenii trebuie să-și cultive cât mai eficient suprafețele pe care le dețin”, ne-a spus Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.