Investiție de 1,4 milioane de euro în liceul lăsat moștenire de boierul Anastasie Bașotă

    0
    38

    Liceul Teoretic Anastasie Bașotă va intra într-un proces de reabilitare, valoarea lucrărilor și investițiilor fiind de aproximativ 1,4 milioane de euro. Durata lucrărilor este estimată la aproximativ doi ani.

    Liceul Anastasie Bașotă a fost construit în urmă cu mai bine de 140 de ani din banii familiei Bașotă iar în prezent este cea mai bogată unitate de învățământ din România, având în proprietate peste 1800 de hectare de pădure.

    În 2016, Primăria comunei Pomârla a obținut o finanțare guvernamentală pentru reabilitarea Liceului Anastasie Bașotă, dar lucrările vor demara abia în această primăvară.

    „Moștenirea lăsată de boierul filantrop Bașotă trebuie tratată cu toată respensabilitatea și tot respectul. Ne-am pregătit foarte mulți ani pentru această investiție. Din 2016 avem contract de finanțare dar din păcate încă nu am dat drumul la lucrări. Urmează semnarea contractului de execuție a lucrărilor și preconizăm ca în circa doi ani de zilesă terminăm investiția aceasta foarte importantă pentru comuna Pomârla”, a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

    Este un proiect în valoare de 64 de miliarde de lei vechi, aproximativ 1,4 milioane de euro. Reabilitarea constă în reparații capitale. Va fi schimbat acoperișul, se vor moderniza clasele și sala teatrului, vor fi subzidiri, anvelopări, se vor înlocui instalațiile electrice, termice, apă-canalizare. Proiectul prevede un sistem de încălzire cu pompe de căldură.

    Liceu teoretic transformat în liceu profesional

    Autoritățile locale din comuna Pomârla vor să transforme acest liceu teoretic într-unul profesional, în care elevii să învețe unele meserii căutate pe piața muncii din România și Europa. După investiția în cele două corpuri ale liceului, primarul Dumitru Chelariu spune că va căuta o nouă sursă de finanțare pentru realizarea unor ateliere moderne în care elevii să facă practică.

    “Din păcate, copii foarte putini. Ne vom îndrepta după aceste investiții în zona grupului școlar industrial sau a școlilor de arte și meserii. Trebuie să fie un liceu care să pregătească copiii pentru aptitudini practice. Filiera teoretică ne arată că nu suntem pe calea cea bună. Sunt necesare investiții, sunt necesare aceste condiții moderne pentru învățământ. Le vom face. Este un reper al comunei, face parte din istoria comunei. În acest an, vom sărbători 600 de ani de la prima atestare documentară. În jurul acestui fond Bașotă, vor fi create multe acțiuni culturale și comemorative”, a precizat primarul comunei Pomârla.

    În 1838, boierul Anastasie Bașotă a înființat în comuna Pomârla, prima școală sătească particulară din Moldova. Cu câteva luni înainte de a muri, el a donat jumătate din avere pentru realizarea unui liceu care să-i poarte numele și care să permită educația copiilor din mediul rural astfel încât absolvenții să poată fi primiți în orice universitate din Europa. Liceul Anastasie Bașotă din Pomârla a fost finalizat și a început să funcționeze pe 18 februarie 1879. În cei 141 de ani, liceul a fost transformat în școală dedie tehnică agricolă, școală profesională, școală agricolă de maiștri iar din 1998 a redevenit liceu teoretic. După revoluție, Liceul Anastasie Bașotă a intrat în posesia a 1800 de hectare de pădure și a unei suprafețe de teren agricol, devenid cel mai bogat liceu din România.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.