Comuna Pomârla va găzdui sâmbătă, 1 septembrie, a doua ediție consecutivă a Maratonului Nordului, o competiție sportivă la care sunt așteptați aproximativ 300 de concurenți din România, Italia, Ucraina și Republica Moldova.
Dacă la ediția din 2017 au fost puțin peste 100 de participanți, anul acesta numărul se triplează. Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, spune că interesul pentru această competiție sportivă este mare și recunoaște că nu se aștepta la un asemenea impact. Cu doar 15.000 lei alocați de la bugetul local, comuna Pomârla și județul Botoșani reușesc să-și facă o promovare foarte mare atât pe plan național cât și internațional.
„Deja sunt aproape 250 de concurenți înscriși și estimăm că vor fi aproximativ 300. Anul trecut au fost aproximativ 100. Anul acesta se triplează numărul de participanți comparativ cu prima ediție. Ne bucură că oamenii sunt pasionați de mișcare, de sport. După ediția de anul trecut, am văzut că și în comună tinerii au început să facă mișcare, și-au cumpărat biciclete. S-a creat o emulație care este vizibilă. La ediția de anul acesta vin concurenți din toate colțurile țării, începând de la Satu Mare, Sibiu, București, Giurgiu. Eram la un curs de administrație publică la Sinaia și am fost întrebat despre acest maraton. Nu mă gândeam că acest maraton poate avea un asemenea impact. Vor fi și câțiva cicliști profesioniști din Italia. De asemenea, sunt așteptați concurenți din Ucraina și Republica Moldova. Din câte am înțeles, va veni și un fost participant la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro”, ne-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.
Organizatorii au pregătit două trasee pentru cei aproximativ 300 de participanți care vor lua startul. Un traseu de 50 de kilometri pentru profesioniști și unul 30 de kilometri pentru amatori. Sunt trasee pitorești, vor merge pe coline și vor avea vizibilitate asupra teritoriului, spre comunele George Enescu, Hilișeu, Ibănești și Pomârla. O parte din traseu va fi prin pădurea Bașotă. Traseul este mai dificil decât anul trecut și mai spectaculos. Specialiștii spun că este un traseu de dificultate medie.
Târg de produse tradiționale
Organizatorii evenimentului intenționează să organizeze și un târg meșteșugăresc și de produse tradiționale iar cei prezenți să aibă posibilitatea să mănânce produse din județul Botoșani.
„Încercăm să inițiem un mic târg al producătorilor zonali. Să fie produse artizanale și agricole. Vom solicita și sprijinul Direcției Agricole. Va fi un camping în zona amfiteatrului iar cei care vin cu o zi înaintea competiție vor putea sta în corturi. Sunt circa șapte hectare unde avem toalete”, a mai spus primarul comunei Pomârla.
Competiție realizată cu 50 de voluntari
Costurile organizării acestei competiții sunt mici raportat la numărul celor implicați și la amploare. Organizatorii au apelat la voluntari iar aproximativ 50 de tineri au răspuns prezent, s-au implicat și pe 1 septembrie vor fi tot traseul.
„Mă bucură că sunt mulți tineri care au venit voluntari la această acțiune. Inclusiv din municipiul Dorohoi. Avem circa 50 de voluntari instruiți. Mi-aș dori ca și la noi ideea asta de voluntariat să se dezvolte și să fie cât mai multe acțiuni concrete.
Responsabilul tehnic al cursei a fost încântat când a strigat adunarea iar voluntarii au răspuns afirmativ și au muncit. De vreo două-trei luni umblă să facă traseele, să le marcheze. Îi apreciez pe acești tineri că fac și altceva, pot sprijini o competiție. Fac ceva pentru comuna Pomârla și pentru județul Botoșani. Sunt sute de oameni care vin și ne vizitează județul. În Italia, într-o localitate mică de lângă Etna, au început tot cu 100 de participanți iar acum au peste 1000 la fiecare ediție. A devenit o locație de cupă mondială. Ne dorim să creștem și noi de la an la an și să promovăm județul”, a mai precizat Dumitru Chelariu.