INS: PIB-UL A STAGNAT ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN ACEST AN

0
68

Produsul Intern Brut (PIB) a stagnat în primul trimestru al acestui an, în comparație cu trimestrul precedent, iar spre deosebire de acelaşi trimestru din anul 2024, avansul PIB a fost de 0,3%, conform datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri.

Potrivit datelor INS, Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2025, a fost de 447,669 miliarde lei preţuri curente în termeni nominali, în termeni reali în creştere cu 0,6% faţă de trimestrul I 2024, iar în comparație cu trimestrul anterior nu s-a modificat.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2025 a fost de 365,361 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,3% faţă de trimestrul I 2024, conform Agerpres.

Cele mai mari contribuții la creșterea PIB

La creşterea PIB, în trimestrul I 2025 faţă de trimestrul I 2024, au contribuit mai ales următoarele ramuri: construcţiile (+0,4%), cu o pondere de 4,7% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 9,8%; Informaţiile şi comunicaţiile (+0,1%), cu o pondere de 8,6% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 1,1%; tranzacţiile imobiliare (+0,1%), cu o pondere de 7,9% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 0,8%.

Lista continuă cu: administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială (+0,1%), cu o pondere de 15,4% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 0,3%; impozitele nete pe produs (+0,3%), cu o pondere de 8,4% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului lor cu 3,5%.

O contribuţie negativă la creşterea PIB a înregistrat-o industria (-0,5%), cu o pondere de 16,3% la formarea PIB şi care a înregistrat o scădere a volumului de activitate cu 3%.

Contribuţii pozitive importante au avut, pe categorii de utilizări: cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 1,9%, contribuind cu +1,3% la creşterea PIB; cheltuiala pentru consumul final individual al administraţiei publice, al cărei volum s-a majorat cu 5,8%, contribuind cu +0,5% la creşterea PIB.

Lista continuă cu: formarea brută de capital fix al cărei volum s-a majorat cu 4,3%, contribuind cu +0,9% la creşterea PIB; repsectiv cheltuiala pentru consumul final colectiv al administraţiei publice, al cărei volum s-a majorat cu 6,3%, contribuind cu +0,7% la creşterea PIB.

INS menţionează că seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat substanţial, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2025 faţă de varianta „semnal” publicată în Comunicatul de presă nr. 118 din 15 mai 2025 neînregistrând diferenţe semnificative

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.