Încă un ajutor de la Guvern pentru cei săraci

0
40

Săracii judeţului vor beneficia de încă un ajutor din partea statului. Astfel după ajutoarele sociale şi subvenţiile pentru căldură cei cu venituri mici vor beneficia de reduceri şi în privinţa apei. Problema o reprezintă faptul că aceste reduceri vor fi achitate din buzunarul primăriilor, care nu au un buget pentru aşa ceva.

Potrivit unei legi intrate în vigoare la începutul lunii august, persoanele singure sau familiile care au venituri mici vor putea beneficia de o subvenţionare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, în limita a 75 de litri de apă pe zi de persoană. Pentru a fi eligibili, botoşănenii trebuie să îndeplinească criteriile stabilite de lege. Astfel,  limitele de venituri până la care se acordă ajutorul lunar pentru plata apei și canalizării sunt stabilite de ordonaţa de urgenţă 70/2011 privind măsurile de protecţie socială, raportată la indicatorul social de referinţă (ISR). În condițiile în care, în acest an, indicatorul social de referință (ISR) are valoarea de 500 de lei, limita veniturilor pentru familii este de 786 de lei, în timp ce pentru persoanele singure, limita venitului este de 1.082 de lei.

. Potrivit legii, acordarea ajutorului se face prin dispoziţia primarului, la solicitarea scrisă a eventualului beneficiar.

„Principiul va fi acelaşi ca la energie termică, există o declaraţie care se completează pentru veniturile pe care le au, iar această activitate ar trebui pusă în practică de către primării. Aceştia vor trebui să prezinte către noi toate aceste fişe cu numărul de beneficiari, primăriile îşi vor face un buget, probabil vor cere de la nivel central. Programul se desfăşoară prin Ministerul Protecţiei Sociale. Am făcut nişte paşi deja, i-am informat pe cei de la ADI Aqua despre faptul că dorim o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale” a spus Cristian Romanovschi directorul comercial al Nova Apaserv.

Acesta a mai precizat că cei mai mulţi beneficiari ar fi în mediul rural, acolo unde majoritatea abonaţilor Nova Apaserv au media veniturilor nete sub 1.900 lei. „Consumul mediu de apă în municipiu este de 5,7 metri cubi, în timp ce în mediul rural acesta este de aproximativ trei metri cubi. Pentru noi ca societate este un lucru bun”, a încheiat Cristian Romanovschi.

 

„Nu este corect să tot dăm subvenţii din impozitele plătite de botoşăneni”

 

Primarul municipiului Cătălin Flutur a declarat că autorităţile centrale ar fi trebuit să ia în calcul şi o schemă de compensare. „Nu-i normal să ne dea o sarcină suplimentară, fără sursă financiară. Noi vom respecta legea, dacă trebuie să facem anchete sociale, să stabilim beneficiarii, dar mai mult de atât ce să facem? Nu este corect să tot dăm subvenţii din impozitele plătite de botoşăneni. Totul este până la bani, pentru că până la urmă ar trebui să-i întrebăm pe toţi botoşănenii care plătesc impozite şi taxe dacă sunt de acord cu această măsură”, a precizat primarul.

Potrivit edilului, există deja multe nemulţumiri de la faptul că municipalitatea asigură subvenţia la termoficare pentru cei aproximativ 11.000 de botoşăneni clienţi ai Modern Calor. Anul trecut municipalitatea a plătit 10 milioane de lei şi are de plată în acest an aproximativ 11 milioane de lei.

Până la această dată Modern Calor a primit jumătate din fonduri, municipalitatea solicitând şase milioane de lei de la bugetul de stat. Câteva milioane de lei pleacă de la bugetul local pentru subvenţionarea abonamentelor eliberate pensionarilor şi elevilor care circulă cu tramvaiele şi microbuzele. În aceste condiţii, este de la sine înţeles că bugetul local nu ar putea suporta încă o povară financiară generată de aceste noi măsuri sociale privind consumul de apă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.