Un focar de rabie a fost confirmat în gospodăria unui botoșănean din comuna Suharău. Analizele de laborator au confirmat infectarea la o vacă a bărbatului, care fusese mușcată de o vulpe bolnavă.

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani au recoltat, în luna august, probe de la bovina respectivă, moartă, care se afla în gospodăria localnicului.

Animalul fusese mușcat de o vulpe, iar reprezentanții DSVSA au bănuit încă de la început că este vorba de rabie, dar probele au fost trimise la București pentru confirmare. După analizele efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală s-a confirmat prezența rabiei, potrivit Adevărul.

În județul Botoșani și nu numai, vulpile sunt un important factor în răspândirea rabiei la animalele domestice. În comunele mai îndepărtate, cu gospodării aflate la marginea pădurii, aceste animale sălbatice obișnuiesc să intre în gospodării pentru a căuta hrană.

Vulpile afectate de rabie au sistemul nervos central afectat și manifestă o agresivitate sporită, atacând animalele domestice, boala fiind transmisă prin salivă.

Pe parcursul acestui an, specialiștii DSVSA au recoltat probe atât de la animale domestice, care pot fi purtătoare de rabie, cum ar fi câini și pisici, dar și zeci de probe de la vulpi moarte.

Sursa: Realitatea de Botosani

Articolul precedent4 miliarde de euro, asistență financiară rambursabilă de la BEI pentru sectorul transporturilor și pentru sănătate
Articolul următorProcurorul general Gabriela Scutea intervine în scandalul momentului – CRITICI dure după votul din Parlament pe legile justiției