Festivitate de deschidere la Târgul meșterilor populari

0
33

Astăzi a avut loc deschiderea Târgului meșterilor populari, eveniment aflat la cea de a XIII-a ediţie. Astfel, la evenimentul organizat de  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Consiliul Judeţean, Primăria Botoşani  şi Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, au participat Dorin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cornelia Ciobanu, Directorul CJCPCT şi Margareta Mihalache. referent etnograf, alături de meşteri populari din Botoşani şi din ţară.

Cornelia Ciobanu le-a mulţumit meşterilor, conducerii CJ pentru strijin şi colegilor din instituţie care s-au ocupat de organizarea târgului. „Să dea Dumnezeu să avem vreme bună, dumneavoastră să vă expuneţi produsele frumoase şi să vă felicit pentru că le păstraţi, le daţi mai departe şi conservaţi ceea ce străbunii şi moşii noştri ne-au lăsat. Dumnezeu să vă dea sănătate”, a mai spus Cornelia Ciobanu.

Dorin Birta i-a felicitat pe meşterii populari şi şi-a exprimat speranţa ca prezenţa lor la Botoşani să fie din ce în ce mai vizibilă. „Atât în judeţ, cât şi la nivel naţional, începeţi să fiţi din ce în ce mai puţini şi dacă noi, autorităţile locale, nu vom fi alături de dumneavoastră să vă sprijinim ori de câte ori aveţi nevoie şi să vă acordăm facilităţi pentru a duce mai departe aceste tradiţii, riscăm să ne pierdem identitatea ca popor, lucru care cred că nu se va întâmpla, dar trebuie să ne unim eforturile pentru a duce mai departe aceste frumuseţi pe care străbunii noştri le-au lăsat”, a declarat vicepreşedintele CJ. Oficialul le-a urat meşterilor să aibă putere şi sănătate pentru a transmite copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor aceste frumoase tradiţii.

Margareta Mihalache a arătat că meşterii populari sunt un lucru rar, un lucru de preţ. „Sunteţi apărători ai vechii scări a valorilor româneşti. Sunteţi cei care vă raportaţi la spiritualitatea românească, când spun spiritualitatea românească, mă gândesc că orice lucru pe care-l lucraţi manual cuprinde în sine acele trimiteri magico religioase, acele dimensiuni de autenticitate, de unicitate. În clipa de faţă, când societatea trece printr-o degringoladă, noi propriu zis trecem printr-o pierdere a sinelui, existenţa dumneavoastră mai poate împiedica prăbuşirea noastră, prăbuşirea identităţii noastre. În momentul în care cineva din lumea aceasta ar dori să reconstituie structura poporului român, nu ar reuşi decât să se oprească şi să reconstruiască cultura populară. Fără această cultură populară, eu nu cred că ne vom mai putea reface ca naţiune, ca identitate, ca popor”, a spus, printre altele, Margareta Mihalache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.