Viorel Atomei este singurul primar din județul Botoșani care a fost ales în decembrie 1989 și a rămas în funcție până astăzi. Nu și-a dorit să fie primar, nu s-a votat dar până la urmă a ajuns să conducă Hudeștiul. A rămas în funcție până astăzi și se gândește să candideze în 2020 pentru un nou mandat.

Viorel Atomei a fost ales primar al comunei Hudești în decembrie 1989. Avea 29 de ani. Spune că nu și-a dorit acestă funcție și că a încercat să găsească o altă persoană din comună care să conducă primăria.

„Nici gând nu aveam să candidez la primărie. Lucram în primărie, la prestări servicii. M-am angajat la primărie pe 1 ianuarie 1988. Am pornit cu CPUN-ul și s-au făcut alegeri pentru primar. Eram propus și eu dar nu vroiam. Eu propuneam un învățător dar nici el nu vroia să fie. Se vota secret. Eu cu profesorul Harabulă am ieșit de două ori la balotaj deși nu mă votam. A treia oară m-am votat și așa am ajuns primar, la vârsta de 29 de ani”, își amintește Viorel Atomei.

În 1992, a candidat la primărie din partea FSN-ului și a obținut un procent uriaș, 90%. Spune că a încercat să aibă repede câteva realizări deoarece îi era rușine de oamenii care l-au ales.

„Mă gândeam atunci să fac ceva ca să nu-mi fie rușine, oamenii au avut încredere în mine. Îmi amintesc că prima dată am început cu drumurile și un pod la Alba. Cineva mi-a zis într-o ședință să nu fac și eu ce a făcut Ștefancu. Eu habar nu aveam. M-am interesat și am aflat că el a fost primar vreo 12 ani și nu a făcut podul din fața porții lui. Primul drum pe care am început să-l fac a fost în Baranca, de unde sunt eu. Să nu spună că fac și eu ca Ștefancu”, a povestit primarul comunei Hudești.

„Aprecierile mai mari le am de fii comunei care sunt plecați și se întorc acasă”

A preluat comuna Hudești cu un singur drum pietruit iar restul de pământ. În cele șase mandate și jumătate a reușit să asfalteze drumurile principale și să le pietruiască pe cele secundare.

„În acea perioadă, doar drumul principal era cu piatră. Nici vara nu se putea intra pe drumuri. Veneau oamenii până la drumul național care traversa comuna, lăsau la o casă cizmele și se încălțau cu papuci, mergeau la Botoșani sau Dorohoi după care iar luau cizmele. Acum nu este drum pe care să nu poți circula. Indiferent cât de tare plouă, se poate intra. Nu sunt toate perfecte dar an de an le întreținem. Aprecierile mai mari le am de fii comunei care sunt plecați și se întorc acasă. Ei văd cel mai bine schimbările. Acum avem 26 de kilometri de drum asfaltat. Mă refer la drumurile comunale. În aproximativ o lună mai începem asfaltarea a încă cinci kilometri”, susține Viorel Atomei.

Principala problemă a comunei Hudești a fost și rămâne apa și canalizarea. Primarul Viorel Atomei spune că în cazul în care va obține o finanțare de 4-5 milioane de euro pentru o aducțiune de apă din Prut și realizarea unui sistem de apă și canalizare, va candida pentru încă un mandat.

„Nu mă gândesc la alegerile din 2020. Încă am multe de făcut. Vreau să rezolv problema apei. Asta mă motivează. Dacă am șanse să realizez acest proiect în următorul mandat, probabil voi mai candida. Deocamdată îmi doresc sănătate și să rezolv ceea ce pot în această perioadă”, a afirmat primarul comunei Hudești.

Comuna Hudești are un sistem de alimentare cu apă din puțuri de adâncime dar apa nu este potabilă ci poate fi folosită doar uz menajer.

Comuna Hudești este în nordul județului Botoșani, are în componență șase sate cu peste 6000 de locuitori.

Articolul precedentAmenzi de zeci de mii de lei pentru muncă la negru
Articolul următorRezultate bacalaureat sesiunea august-septembrie 2018