Toamna și-a intrat deja în drepturi, cu echinocţiul din 23 septembrie.

A început toamna astronomică. Echinocţiul de toamnă a avut loc vineri, 23 septembrie, la ora ora 04:04.

La latitudinile României, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit si orizont. Începând de pe 23 septembrie, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

 

„Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor”, potrivit Observatorului Astronomic Vasile Urseanu.

Singurele excepții sunt în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

 

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

Ce înseamnă echinocțiu. Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul latinesc „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

TRADIȚII și superstiții legate de echinocțiul de toamnă – Ce nu trebuie să faci sub nicio formă

Se spune că, după cum va fi vremea în această zi, așa va fi și anul viitor. Iar dacă va ploua în dimineața zilei de 23 septembrie, cum s-a întâmplat astăzi, primăvara va fi una ploioasă. Însă, dacă va fi soare la amiază, anul va fi bun.

 

Se obișnuiește ca în ziua echinocțiului de toamnă să se bată nucile și să se scuture merele şi gutuille și să se pregătească primul must din strugurii culeși.

Tradiția populară vorbește despre supărarea florilor în această zi. La echinocțiu, florile sunt supărate şi plâng, iar ca să rămână frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii, trebuie unse cu mir sfinţit.

Mai trebuie să știm că din bătrâni se spune că nu este bine să te speli pe față până la apusul soarelui în ziua Echinocțiului. Dar, pentru bunăstarea casei şi a familiei, este bine să se consume pâine înainte de a ieși din casă.

 
 
Articolul precedentProteste de amploare în toată Europa, din cauza scumpirilor la energie. 10.000 de oameni au ieșit în stradă – VIDEO
Articolul următorCE ESTE DEMENȚA?