În 2023, mii de copii din România continuă să trăiască în întuneric. Trei surori din Botoșani, care au rezultate foarte bune la învăţătură, îşi fac temele la lumina lumânării pentru că nu ai curent electric în casă. De la școală, copilele se grăbesc să ajungă acasă, pe lumină, ca să apuce să îşi facă temele. 

Denisa, Elisabeta şi Roxana au între 10 și 13 ani. Copilele au rezultate foarte bune la școală deși își fac temele ca în Evul Mediu, la lumina unui opaiț. Știu că părinții nu le pot oferi mai mult, așa că fetele își șterg lacrimile și continuă să înveţe la lumina lumânării.

Una dintre fete: Când ajung de la școală, mă apuc de teme, iar dacă nu reușesc să le fac, mai fac în pauze la școală.

 

Reporter: Ce-ti dorești tu cel mai mult?

Una dintre fete: Cel mai mult îmi doresc lumină.

 

Familia își duce cu greu traiul de pe o zi pe alta. Mama este casnică iar tatăl muncește sezonier pe timpul verii. Iarna, trăiesc din mila vecinilor. Singurele venituri ale familiei sunt alocațiile copilelor.

În România, potrivit unei statistici a ministerului Energiei, în anul 2018, peste 52.000 de gospodării nu aveau curent electric. Dintre acestea, aproximativ 7.000 se află în zone izolate, la distanțe prea mari de rețeaua de electricitate pentru a fi racordate. 

Sursa: Realitatea de Botosani

Articolul precedentCrimă oribilă în Botoșani – Un bărbat a fost decapitat – Autorul este încă în libertate
Articolul următorCriminalul fetei plecate la colindat a fost trimis în judecată pentru omor calificat