Dîngeni. Târg al locurilor de muncă cu mai mulți angajatori decât oameni interesați

0
46

Primăria comunei Dîngeni a organizat la începutul anului un sondaj pentru a vedea ce își doresc oamenii. Din peste 1000 de cetățeni care au răspuns la sondaj, aproximativ 400 au spus că își doresc un loc de muncă.

În această dimineață, Primăria comunei Dîngeni a organizat împreună cu AJOFM Botoșani un târg al locurilor de muncă, eveniment la care au participat mai mulți agenți economici din municipiul sau județul Botoșani. A venit inclusiv un agent economic care caută muncitori care să lucreze în construcții, în Italia. Salariile oferite au fost începând de la minim pe economie și bonuri de masă până la 1000 de euro pentru necalificați.

Organizarea târgului nu prea i-a interesat pe cei 400 de locuitori ai comunei Dîngeni care au anunțat că sunt în căutarea unui loc de muncă. Foarte puțini au venit iar dintre aceștia, doar 6 au bătut palma cu angajatorii și urmează să se prezinte mâine la noile locuri de muncă.

Viorel Papuc are 55 ani și nu a mai lucrat de șase ani. Urmează să se angajeze la o firmă de construcții din Botoșani și spune că este interesat să aibă o carte de muncă și să beneficieze de asigurare medicală.

„Sperăm să fie o cooperare pentru ambele părți. Să am și eu de muncă, un venit sigur. Mă angajez în domeniul construcțiilor, ca ferar. Mă interesează stabilitatea, să fiu sigur de un venit. Banii urmează după. În funcție de ce știi să faci. Nu poți să ceri de la început nu știu ce sumă, fără să știi ce ai de făcut. după ce te apuci de treabă, atunci vor veni bani mai mulți. Mâine trebuie să ne întâlnim, să vedem condițiile de angajare”, a spus Viorel Papuc

Unii angajatori au zeci de posturi disponibile dar foarte greu găsesc oameni. Au pus la dispoziție mijloace de transport pentru cei din județ care vor să vină și să lucreze în fabricile din Botoșani dar nu sunt prea mulți interesați.

„Avem 50 de locuri de muncă pentru operatori confecționeri, un loc pentru mecanic, întreținere și reparații mașini de cusut, un loc pentru controlor tehnic de calitate și încă un post pentru ingner tricotaje confecții. Noi aducem zilnic oameni de la Mihălășeni, asigurăm transport, tichete de masă și salariu minim pe economie. Am pornit de la un număr de 30 de muncitori de la Mihălășeni și acum mai sunt 10. A început munca câmpului și au renunțat la locurile de muncă. Au găsit scuze că au de lucrat câmpul, trebuie să aibă grijă de copii. Am rămas surprinși că sunt mai mulți angajatori decât oameni care vor un loc de muncă. E o problemă foarte serioasă. Sunt multe locuri de muncă disponibile dar ei preferă să stea acasă, să lucreze cu ziua și să nu aibă un loc de muncă stabil”, ne-a spus Gina Ștefan, director administrativ al companiei Serconf.

Un consorțiu italian și-a trimis un reprezentant la Dîngeni pentru a căuta oameni dispuși să meargă în Italia pentru a lucra în construcții. Salariul începe de la 1000 de euro lunar și crește în funcție de calificarea angajatului. Nu a găsit pe nimeni interesat.

„Avem nevoie de oameni. Avem 50 de locuri de muncă disponibile în construcții, calificați și necalificați. Îi calificăm la locul de muncă. Salariul minim pentru necalificați este 1000 de euro plus cazare asigurată. În funcție de calificări, salariul crește. Nu am găsit pe nimeni deocamdată. Să vedem din cei care termină școala, îi calificăm”, a spus Aurel Morariu, reprezentantul consorțiului italian.

Cătălin Rotundu, primarul comunei Dîngeni, nu și-a pierdut optimismul. El speră ca până la urmă să-i determine pe tinerii din comună să se angajeze și să nu mai aștepte doar ajutoare sociale.

„Noi ne-am făcut datoria, ne-am ocupat, am adus în comună mulți angajatori. Salariile oferite sunt destul de mari, ajung până la 1500 de euro. Am văzut că s-au angajat câteva persoane, sunt și persoane care urmează să mai discute cu angajatorii. Dacă vrei să muncești cu adevărat, există această posibilitate. Mă așteptam să fie mai mulți tineri. Am făcut un chestionar la începutul anului și peste 400 de persoane din comună s-au arătat interesate să-și găsească un loc de muncă. Când au venit angajatorii aici, prezența tinerilor a fost mică. Scopul nostru este ca de la zi la zi să avem mai mulți oameni care produc și mai puțini care trăiesc din banii pe care îi alocă statul sub formă de ajutor social”, a spus Cătălin Rotundu.

„În zonele rurale sunt cei mai mulți care beneficiază de ajutoare sociale. Dacă ei nu sunt calificați sau nu au minim opt clase, nu îi putem ajuta decât dacă urmează cursurile prin programul a doua șansă. Să termine opt clasa după care să-i introducem într-un curs de calificare”, a completat Teodor Dimitriu, directorul AJOFM Botoșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.