CHECK-IN. Card cu cip, în loc de buletinul clasic

0
31

 

Diana Șoșoacă, dar și armata de conspiraționiști au, de săptămâna trecută, un nou motiv de scandal. Guvernul a adoptat în ședința de miercuri seară o hotărâre care stabilește forma și conținutul noului act de identitate. Un card cu cip ar putea înlocui actualele buletine. Ana Maria Păcuraru ne spune cum va arăta noul document. 

Cardul electronic de identitate a iscat multe discuții în ultimii ani. În special pentru că el conține o bucată de tehnologie de ultimă generație care îi sperie pe cei care cad victime ale teoriilor conspiraționiste. Cel mai amuzant este că mulți dintre ei au telefoane inteligente și carduri contactless.

În orice caz, noul card despre care ne vorbesc autoritățile va fi mai mic decât buletinele actuale și ne va permite să ne identificăm mai ușor iar el va fi mai greu de falsificat. De asemenea, vom putea scăpa de o mare parte din birocrație pentru că vom putea semna digital documentele de la distanță. Adio cozi, bun venit eficiență. Dimensiunile noului buletin electronic sunt asemănătoare cu cele ale unui permis de conducere.

Pe partea din față, cardul va conține denumirea statului emitent, numele utilizatorului, genul, cetățenia, data nașterii, codul numeric personal, seria și numărul, fotografia și semnătura olografă a titularului. 

Pe spate va fi trecut domiciliul, data emiterii, zona de citire automată și controversatul cip. 

Scepticii trebuie să fie totuși informați. Cipul electronic reprezintă doar un element de siguranță. El va stoca datele persoanei, fotografia dar și două amprente digitale și totodată un certificat de autentificare care ne va permite să semnăm digital documentele. 

Buletinul va costa 100 de lei iar certificatul 50 de euro în plus. Confortul costă și vine din faptul că vom putea interacționa de la distanță cu instituțiile statului. Adică adio cozi pentru doar 50 de euro. Alte noutăți ar fi că noul card va putea fi solicitat de la 12 ani, nu doar de la 14 ca până acum și va putea fi sincronizat cu telefonul mobil. Astfel, vom putea intra pe site-urile instituțiilor fără să ne mai logăm. La direcția de taxe și impozite sau la ANAF. Buletinul va avea un termen de valabilitate de 10 ani pentru adulți și 5 ani pentru minori.

Pentru cei mai sceptici, există și varianta cărții de identitate simplă, fară cip. Atenție însă, cu această variantă nu veți putea călători în altă țară!

Ana Maria Păcuraru dă zilnic Check In acolo unde descoperim o problemă. Astfel, autoritățile vor avea o hartă cu puncte în care trebuie să vină cu soluții. Să fiți sănătoși, căci sănătatea e mai bună decât toate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.