Caz de ANTRAX confirmat în județul Botoșani. O persoană este internată în spital VIDEO

0
48

În cursul zilei de ieri a venit confirmarea de la laboratorul de analize din București, în cazul vițelului găsit mort pe o pășune din comuna Trușești. Potrivit reprezentanților DSVSA Botoșani, în momentul de față este un caz confirmat de Antrax.

Minodora Vasiliu, șefa DSVSA Botoșani, a precizat că primele măsuri s-au luat imediat după ce s-a găsit cadavrul acelui vițel dar odată cu confirmarea cazului de Antrax sunt luate o serie de măsuri suplimentare în zonă.

„Am vorbit cu domnul primar și a activat unitatea locală de sprijin. Să înconjurăm acel perimetru. Ne-am izbit un pic de problema incinerării pentru că, Consiliul Județean are legea dar nu are normele. S-a reușit să fie ridicat de Mondeco cadavrul respectiv. Între timp, colegii mei au făcut examinarea clinică la întreaga localitate Trușești, plus în exploatație. Să vedem dacă nu avem și alte cazuri. Laboratorul a eliberat buletinul de analize pe suspiciune, am trimis la București probele iar ieri am avut confirmarea acestui caz de antrax”, a spus Minodora Vasiliu, șefa DSVSA Botoșani.

O persoană care a intrat în contact cu cadavrul vițelului este în prezent internată în spital și se află sub supravegherea medicilor. Reprezentanții DSV Botoșani susțin că așteaptă rezultatele analizelor de la Institulul Cantacuziono din București. Persoana respectivă suferă de mai multe afecțiuni medicale.

„În momentul de față, DSV așteaptă rezultatele pentru persoana în cauză și în funcție de evoluție vom lua măsurile care se impun. Așteptăm rezultatul serologic de la Cantacuzino pentru a vedea dacă se confirmă că este antrax. Persoanele care au intrat în contact cu animalul, respectiv doctorul veterinar și proprietarul, au avut mănuși de protecție, nu prezintă simptome dar sunt în monitorizare”, a spus reprezentantul DSP Botoșani.

„Domnul respectiv dezvoltă mai multe patologii, printre care și o ciroză urmare a unei hepatite. Avea niște pustule pe piele dar nu aveau cum să apară în decurs de câteva ore. Trebuie să fie o perioadă de incubație ca să apară ceva specific antraxului. Perioada de incubație poate fi până la 10-14 zile”, a mai precizat Minodora Vasiliu.

VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.