Din ce în ce mai multe familii de botoşăneni se destramă, numărul divorţurilor crescând alarmant de la an la an. Potrivit datelor furnizate de către Direcţia Judeţeană de Statistică, în primele şase luni ale acestui an s-au înregistrat 286 divorţuri, cu 30 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 256 de divorţuri. Potrivit specialiştilor, violenţa în familie, nivelul scăzut de trai, nesiguranţa locurilor de muncă, dar şi problemele financiare sunt printre cauzele care duc la neînţelegeri între soţi şi implicit la divorţ. Plecarea în străinătate pentru studii, dar mai ales pentru a aduce noi venituri familiei, afectează în mod iremediabil relaţia partenerilor, dar şi modul de dezvoltare al copiilor. „De cele mai multe ori un divorţ este anunţat de anumite simptome ale cuplului, un sentiment puternic de nefericire, lipsa satisfacţiei şi a speranţei că pe termen mediu şi lung situaţia se va remedia. Prima etapă a eroziunii relaţiei de cuplu este caracterizată de un amestec de sentimente pozitive şi negative, starea de tensiune fiind accentuată de deteriorarea comunicării. Dacă s-au epuizat toate căile de împăcare, oamenii trebuie să înţeleagă că nu există motive să trăim o viaţă lipsită de dragoste. Copiii nu trebuie în nici un caz transformaţi în pioni într-un război psihologic cauzat de dezamăgiri sau orgolii”, spune psihoterapeutul Anca Larionesei.

 

Femeile nu se mai tem de „gura lumii”

 

Un alt motiv al divorţului este schimbarea mentalităţii, pentru că înainte femeile se fereau să divorţeze, le era ruşine de familie, dar acum această temere a dispărut „În societatea românească, acum 10 ani era o ruşine să fii femeie divorţată, gura lumii căuta vinovaţii sau motivele care au condus la desfacerea căsătoriei, astfel că multe femei suportau un calvar alături de un soţ alcoolic sau agresiv, târând şi copiii într-o poveste ce-i poate marca şi la vârsta adultă”,spune în continuare psihoterapeutul Anca Larionesei.

 

Căsătoria timpurie reprezintă şi ea un motiv din cauza căruia oamenii se despart. „Partenerii iau decizia de a se căsători grăbindu-se, nu se cunosc bine sau au aşteptări ca partenerul să se schimbe, aşteptări care nu se realizează şi atunci se ajunge la divorţ”, mai spune psihoterapeutul. În această situaţie sunt tineri care ajunşi aproape de 30 de ani regret pasul făcut cu ani în urmă” Eu m-am căsătorit la 24 de ani iar fosta soţie avea atunci 19 ani. Pasul l-am făcut la doar şase luni după ce ne-am cunoscut. Mariajul a durat doi ani jumătate, din această relaţie rezultând doi copii. Regret decizia luată atunci.” a spus Andrei, un botoşănean care la 28 de ani are deja un divorţ la activ. Potrivit specialiştilor căsătoria nu mai reprezintă o prioritate a zilelor noastre” Nu există o vârstă ideală pentru a face acest pas important. Cei care aleg să îşi întemeieze o familie mai târziu consideră că este prioritar să aibă o carieră, un rost în viaţă, dar şi resurse financiare pentru a susţine un cămin. Mulţi tineri amână decizia de a se că căsători din cauza faptului că nu se simt pregătiţi nici emoţional şi nici nu sunt sufiecient de maturi pentru a-şi asuma o asemenea responsabilitate” a încheiat psihoterapeutul.

Articolul precedentZeci de mii de preşcolari şi elevi botoşăneni vor primi mere, lapte şi produse de panificaţie
Articolul următorConcurs de implicare civică organizat de primărie