La PNL și USR era mare bucurie după anunțarea exit poll-urilor la alegerile europarlamentare. Liberalii erau convinși că vor fi pe primul loc în timp ce membrii USR s-au arătat surprinși de rezultatul obținut. La PSD, atmosfera era una de înmormântare iar liderilor nu le venea a crede cât de mult a căzut partidul.

O parte dintre liberalii din municipiul Botoșani, în frunte cu senatorul Costel Șoptică și primarul Cătălin Flutur, s-au adunat la sediul Organizației Județene a PNL pentru a urmări primele rezultatele ale exit-poll-urilor. În momentul în care s-a anunțat pe Realitatea TV că PNL și PSD sunt la egalitate, primarul Cătălin Flutur a exclamat: Am câștigat!

Costel Șoptică, președinte Org. Județeană PNL Botoșani: Nu suntem surprinși de rezultatele obținute astăzi. După numărarea voturilor vom fi pe primul loc și ne dorim să ajungem în Europa, să reprezentăm cu cinste România. Poate avem șansa să ajungă și un parlamentar din Botoșani în Parlamentul European. Sunt puțin surprins de prezența la vot la nivel național. La nivel județean, prezența la vot este cea pe care am scontat-o și sperăm să fim înaintea PSD-ului. Nu neapărat că oamenii din Botoșani nu ies la vot. Nu avem atâția oameni în județul Botoșani, din păcate. Datorită PSD-ului oamenii au plecat la muncă în străinătate. (…) Ușa PNL este deschisă, la intrare și la ieșire. (…) Să vedem cum decurg lucrurile politic, să cerem alegeri anticipate odată cu alegerile prezidențiale.

Cătălin Flutur, primar Botoșani: Sunt extraordinar de fericit că după șapte ani și 20 de zile PSD-ul a pierdut. A pierdut clar, a pierdut în fața dreptei. Felicit toți colegii care au muncit extraordinar. După șapte ani și 20 de zile, în sfârșit dreapta câștigă un scrutin în România.

„Ne așteptam la un rezultat bun dar nici chiar atât de bun”

USR a fost marea surpriză a acestor alegeri europarlamentare. Această formațiune politică, fără structuri în fiecare oraș și comună, fără mii de membri și fără logistica partidelor mari, a reușit să obțină un rezultat fabulos.

La sediul USR Botoșani, câțiva oameni monitorizau tot ce se întâmplă în județ, primeau mesaje și rezultatele din fiecare secție. Nici ei nu se așteptau la un rezultat atât de mare.

„Ne așteptam la un rezultat bun dar nici chiar atât de bun. Semnalele erau că o să facem o treabă bună, munca noastră s-a văzut. Ne bucurăm că oamenii au înțeles că votul contează și că au început să se implice și să decidă viitorul acestei țări. Încă așteptăm rezultatele pe Botoșani și sperăm să ne apropiem de nivelul național”, a spus Andrei Drancă, președinte USR Botoșani. 

„Personal, eu cred că nu suntem la acel rezultat”

Senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, crede că social democrații au un rezultat mult mai bun decât ceea ce a indicat exit-poll-urile. Mai mult, ea este convinsă că PSD  a câștigat la Botoșani.

„S-a încheiat astăzi o zi extrem de grea. Am văzut rezultatele date pe exit-poll. Personal, eu cred că nu suntem la acel rezultat. Facem numărătoarea paralelă și vom vedea rezultatul la nivel de județ. Am făcut campanie extrem de pozitivă în această perioadă, în fiecare localitate a județului. Vom vedea și la nivel național dacă exit-poll-ul este corect sau rezultatele sunt mult mai mari. Nu este îmbucurător ce am văzut pe exit poll dar eu sunt sceptică că este o realitate. Eu cred că procentul nostru este mult mai mare. Vom face o evaluare pe fiecare localitate vom vedea de ce pe anumite localități prezența a fost mai scăzută”, a spus Doina Federovici.

„Prezența masivă la vot e mai puternică decât orice partid politic”

Potrivit exit-poll-urilor, Pro România a reușit să treacă pragul electoral și să intre în Parlamentul European. Formațiunea politică desprinsă din PSD și condusă de Victor Ponta a obținut un rezultat foarte bun ținând cont că a fost înființată în urmă cu mai puțin de un an.

„În șase luni de zile, consider că e un pas important pentru Partidul Pro România. Prezența masivă la vot e mai puternică decât orice partid politic. E voința românilor și cred că schimbarea în țara noastră o pot face doar cetățenii”, a spus Mihaela Huncă, deputat Pro România.