Botoșănenii sunt așteptați în acest weekend la cel mai mare eveniment muzeal european „ Noaptea Muzeelor”. Astfel, mâine, în municipiul Botoşani vor putea fi vizitate, în intervalul orar 18.00-23.00, Muzeul de Istorie şi Muzeul de Etnografie. Potrivit conducerii instituţiei, ora anunţată pentru închidere reprezintă ora de intrare a ultimului vizitator.

La Muzeul de Istorie, expoziţia permanentă include şi un depozit de unelte agricole şi de fierărie din perioada geto-dacică descoperit la Lozna, precum şi celebra statuetă cucuteniană „Venus de la Drăguşeni”, piesă unicat în peisajul preistoric european.

Alături de expoziţia permanentă va putea fi vizitată expoziţia “Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”, găzduită de sala cu oglinzi. Taxa de vizitare a expoziţiei ştefaniene este de trei lei. Expoziția conține peste 200 de obiecte descoperite în cursul cercetărilor arheologice de la Suceava, Iași, Bacău, Vaslui, Hârlău, Botoșani, Târgu Trotuș, aparținând secolelor XV-XVII, respectiv documente, arme, obiecte de podoabă, monede, vase, cahle pentru sobă și textile arheologice.

La Muzeul de Etnografie vor putea fi admirate obiecte casnice legate de producerea şi prelucrarea diverselor unelte din gospodării, aflate în expoziţia permanentă. Începând cu ora 19.00, tot aici este va fi deschisă o expoziţie temporară, organizată ca semn de preţuire faţă de portul popular şi rezultat al colaborării din ultimii ani dintre Liceul de Artă “Stefan Luchian”, Muzeul Judetean şi Secţia de Artă plastică – Etnografie. Expoziţia “Ia – valenţe contemporane” aduce în faţa publicului lucrări ale elevilor participanţi la concursul cu acelasi nume, coordonaţi de profesorii Genovena Dolhescu, Adina Strugaru şi Ciprian Andruşcă. Expozanţii de la Liceul de Artă vor prezenta viziunea lor asupra elementelor de port tradiţional românesc.

Muzeul de Ştiintele Naturii Dorohoi îi aşteaptă pe vizitatori cu expoziţia permanentă reamenajată. Toate dioramele sunt amenajate astfel încât să reproducă în mod fidel condiţiile naturale în care trăiesc animalele expuse. Se prezintă zone de vegetaţie specifice judeţului Botoşani, un spaţiu dedicat activităţii profesorului Ioan Nemeş, care a alcătuit o spectaculoasă expoziţie de insecte. Zona interactivă arată vizitatorilor curioşi aspecte legate de morfologia, metamorfoza şi diversitatea fluturilor. Muzeul dorohoian găzduieşte şi expoziţia cu jucării de altădată, pentru vizitarea căreia se va plăti o taxă de trei lei.