BEC: POSTĂRILE PERSOANELOR FIZICE PE SOCIAL MEDIA POT FI CONSIDERATE PROPAGANDĂ ELECTORALĂ

0
70

 

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis un comunicat prin care clarifică situațiile în care postările făcute de persoane fizice pe rețelele de socializare sunt considerate materiale de propagandă electorală. Potrivit instituției, atunci când o persoană postează frecvent și în mod repetitiv conținut cu caracter politic, aceasta poate deveni actor politic cu potențial de influențare a alegătorilor.

BEC precizează că în asemenea cazuri apare obligația de a eticheta clar postările respective ca fiind materiale publicitare politice. Lipsa acestei etichetări duce la încadrarea conținutului ca fiind ilegal, mai ales dacă postările sunt făcute pe conturi personale deschise pe platforme online de mari dimensiuni.

Această interpretare este susținută de o practică constantă și coerentă a BEC de la începutul campaniei electorale, validată inclusiv de instanțele de judecată. Scopul este acela de a asigura transparență și corectitudine în desfășurarea procesului electoral din 2025.

BEC mai arată că în perioada campaniei, în preziua și în ziua alegerilor prezidențiale, are autoritatea de a soluționa plângerile legate de campania electorală din mediul online. În cazul în care conținutul sesizat este considerat ilegal, instituția poate emite decizii prin care să solicite platformelor online eliminarea materialelor respective.

În ceea ce privește comunicările care nu conțin un îndemn direct sau indirect de vot, BEC precizează că acestea nu sunt considerate materiale de propagandă electorală. Este vorba, de exemplu, despre postările ce descriu activitatea unui candidat într-o funcție publică actuală sau anterioară, fără apeluri la vot.

Instituția mai subliniază că dreptul la liberă exprimare și la opinie politică este garantat. Astfel, persoanele care postează în nume personal sau jurnaliștii care informează publicul nu intră sub incidența obligației de etichetare, atâta vreme cât nu devin promotori constanți ai unor mesaje electorale.

Totodată, BEC subliniază că interesul public trebuie echilibrat cu libertatea de exprimare. Postările ocazionale cu opinii politice nu sunt sancționate, însă cele care promovează în mod repetitiv un mesaj electoral trebuie să respecte regulile de etichetare stabilite de legislația în vigoare.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.