Angajaţii din Penitenciarul Botoşani, membrii ai Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), au declanşat astăzi acţiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaţilor din sistemul penitenciar.„Cu toate că în anul 2019, în tot sistemul public sunt asigurate prin buget (fiind achitate integral) drepturile salariale, inclusiv creşterile salariale prevăzute de Legea-cadru nr 153/2017 dar şi alte creşteri suplimentare (educaţie), în sistemul penitenciar, începând cu 01.01.2019 au fost sistate de la plată orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanţă), majorarea pentru misiuni speciale, precum şi plata sentinţelor judecătoreşti. De asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană şi echipament”, se arată într-un comunicat de presă.

Prin urmare, sindicaliştii afiliaţi la SNLP au decis să refuze să mai presteze muncă suplimentară, începând cu 11 aprilie a.c., lucru care ar putea duce la blocarea activităţii în maxim 10 zile, şi asta pentru că funcţionarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară). Totodată, membrii SNLP îşi manifestă dezacordul privind depăşirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 şi anunţă mitinguri succesive în toate unităţile din sistemul penitenciar, calendarul urmând să fie stabilit în zilele viitoare. La fel, membri SNLP vor să organizeze un miting în Piaţa Victoriei din Bucureşti, unde se mizează pe prezenţa a 3.000 de participanţi Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariaţi, sub protecţie şi coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privinţa depăşirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar şi alte categorii de angajaţi, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber şi nici plătite, având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019. Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajaţi, aduce angajatorii în situatia de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare şi supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislaţiei aplicabile şi regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârşi abuzuri prin încălcarea legislaţiei şi regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar„ se arată comunicatul SNLP.

Angajaţii Penitenciarului Botoşani cer adoptarea Statutului poliţistului de penitenciare din care să fie eliminate amendamente neconstituţionale, nedemocratice şi antisindicale, publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021, impus prin OUG 114/2018, similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională, plata muncii suplimentare, plata cheltuielilor turistice, actualizarea normelor de hrană şi de echipament şi oprirea suprasolicitării personalului, ca soluţie pentru lipsa de resurse umane şi financiare.

La rândul lor, şi cei din Sindicatul „Novo Legis” au anuţat că vor declanşa acţiuni de protest pe aceeaşi linie, revendicările celor două organizaţii sindicale fiind comune.

Articolul precedentExpoziție cu jucării la Muzeul de Științele Naturii la Dorohoi
Articolul următor71 de incedii de miriști într-o lună, în județul Botoșani