Inspectorii ITM au efectuat mai multe controale în luna aprilie, depistând  22 de persoane care munceau fără forme legale aplicând  amenzi în valoare totală de 280.000 de lei. De asemenea au mai fost aplicate amenzi de cinci mii de lei şi s-au dat şi patru avertismente pentru angajatori car au încălcat prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă sau nu au respectat dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară.

În paralel au fost verificaţi şi 62 de agenţi economici dacă respectă normele de securitate şi sănătate în muncă. Şi la acest capitol au fost găsite numeroase nereguli, de aceea au fost aplicate 169 sancţiuni contravenţionale, din care 167 avertismente şi două amenzi în valoare de 16.000 lei. Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, neîntocmirea instrucţiunilor proprii sau nedesemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

În luna aprilie au fost înregistrate două accidente de muncă soldate cu rănirea gravă a angajatului, într-un caz, şi cu moartea acestui în alt caz. Cele două cazuri sunt anchetate de inspectorii de muncă.

Articolul precedentSpectacol la casa de cultură a Sindicatelor
Articolul următorAngajații APIA vor lucra weekendul viitor