28% din terenul agricol al județului Botoșani este controlat de străini

0
40

Legea 17/2014 cu privire la vânzarea terenurilor agricole a fost modificată iar străinii vor putea cumpăra foarte greu terenuri în România. La ora actuală, 28% din terenul arabil al județului Botoșani este controlat de străini. La nivel național, situația este mai dramatică. 40% din cele 10 milioane de hectare sunt deținute de companii străine.  

Potrivit legii modificate în parlament, prioritate la cumpărare terenurilor în România au: coproprietarii și rudele până la gradul trei, arendașii, proprietarii și arendașii vecini, tinerii fermieri, Academia de Științe Agricole și Silvice și unitățile de cercetare, persoanele fizice din UAT-uri și statul român prin ADS. Dacă nu există nicio intenție de a cumpăra terenul, pot cumpăra persoanele fizice sau juridice străine dar trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții. Să aibă domiciliul în România cu cel puțin cinci ani înainte de a cumpăra, să fi desfășurat activități agricole în ultimii cinci ani, să aibă studii în domeniliul agricol

„Am reușit după mulți ani să modificăm această lege și să punem capăt speculei cu terenurile agricole. În această săptămână am dat votul final pe această lege care consolidează proprietatea națională a terenurilor agricole. Cel mai important este că entitățile străine pot cumpăra teren în România doar după epuizarea ordinii preemțiunii. Terenul agricol trebuie să rămână principala sursă de venit pentru locuitorii comunităților. Proiectul de modificare a legii a fost depus încă din 2017. A fost amplu dezbătut, m-am implicat personal în modificarea acestei legi. Din 2018, proiectul stă la Camera Deputaților și a trecut în sfârșit. Chiar dacă colegii de la PNL au venit cu amendamente care au fost aprobate, din păcate, pe votul final ei s-au abținut sau chiar au votat împotrivă. Guvernul Orban a trimis un punct de vedere prin care a spus că nu susține aceste modificări și a transmis că o vor contesta. Doar dacă ai bani, nu mai poți cumpăra terenuri agricole”, a spus senatorul Lucian Trufin care a adăugat:

„În comunitățile unde avem o fermă mare, acele sate mor. Acolo unde avem mai multe ferme, acele sate sunt vii. E foarte rău când punem monopol pe terenul agricol care este o sursă națională”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.